9 iunie 2012

Degustare Tamaioasa la Pogany

    Avem o scala. In gat, in experienta, in placere. Judecam tehnic, avem fiecare un model de tipicitate in cap. Cum nu prea am vazut aceleasi note la Parker-WE-WS-Jancis-Penin-Falstaff-decantalo-etc.. m-am intrebat de ce? Pentru ca abordarea si gusturile difera. Aseara vorbeam cu cineva care a dat un punctaj foarte mare unei Tamaioase (95 pct.), care categorisea vinurile un functie de soi. Adica o Tamaioasa perfecta primeste 100 de puncte. E un sistem pe care il agreez, dar pe care nu pot sa-l imbratisez total, cel putin nu in acest moment. Nu sunt de acord cu cei care puncteaza strict din perspectiva placerii, asa cum nu sunt de acord cu cei care puncteaza strict din perspectiva tehnica (cu toate ca aici e un plus). Iar cu cei care nu puncteaza nu sunt de acord deloc! Vinul e diferit, iar daca vorbim de romanesti, vorbim de raport calitate/pret. Trebuie sa facem o diferentiere intre un vin "bun", "mai bun", mai putin bun", "7 dopuri", "3 stele", "5 tirbusoane", etc. Vocabularul e clar ca e limitat, am spus-o si o repet de cate ori mi-aduc aminte. Nu inteleg nimic dintr-o descriere care contine termenii A, B, F, H, K, V sau X. Ii apreciez pe cei care puncteaza, pentru ca e cea mai buna concluzie care poate fi data, mi-ar placea. E altceva fata de "am baut un vin care avea note de fructe negre de padure, taninuri intense si post mediu". Nu vreau sa lansez rachete in eter fara tinta. Asta e opinia mea. Intre 87 si 92 de puncte cred ca diferenta e imensa. Sunt oameni care, ca si mine, beau/degusta sute sau mii de vinuri pe an. Personal, am 1300 de exemplare in mai putin de doi ani, din care 800 le-am inventariat, diferenta fiind vinuri pe care doar le-am incercat in oarecari ipostaze, fara sa am ocazia sa le evaluez pertinent, deci n-am emis puncte. Dintre astea, doar o mica parte au fost prezentate pe blog, dar asta nu are mare importanta.
    Vad cursuri, master-class-uri, prezentari, dar cred ca cea mai importanta parte - cand vine vorba de evaluare - e experienta. Simt lipsa catorva vorbe despre vin, atat la case "mai mari" cat si la cele de cartier. Nu e nevoie sa vina Marian Timofti sau Sergiu Nedelea, e suficient sa existe un pasionat care chiar vrea sa faca asta. Si sunt multi care o pot face fara a se limita la restrictiile impuse (moral sau financiar). L-am vazut pe Alin descurcandu-se admirabil la FRW (de ce au disparut aceste degustari?) pentru o prima prezentare, sunt sigur ca exista si altii care pot vorbi 10 minute despre subiectul respectiv. Ceea ce vreau sa subliniez e ca de degustari nu ducem lipsa - cel putin in Bucuresti - dar organizatorii ar trebui sa fie atenti la ce vor sa obtina dupa. De ce 95 si nu 75 de puncte? Care corp? Unde e post-gustul? E oxidat sau are doar note oxidative de la invechire? Mi-ar placea sa vad blind-uri in care specialisti ca experienta (nu neaparat profesionisti) sa comenteze fiecare vin in parte, justificand nota acordata, cu tot riscul unor surprize la final.

    10 Tamaioase marti la Pogany: vinurile au fost impartite in doua categorii, seci si non-seci, surpriza a fost ca la sfarsit ni s-a dezvaluit ca ordinea de inceput era aceeasi cu cea finala. Ca de obicei, vinul de la crama e cu cateva puncte peste cel luat din comert - indiferent de sursa! Pana la proba contrarie, raman la aceasta parere. Stiu un singur restaurant in Bucuresti care are temperatura controlata sub 14 grade Celsius. Mai stiu ca marii distribuitori se multumesc cu un beci de beton, dar imi place sa cred ca macar la hotelurile de soi exista sisteme de climatizare. E un subiect dezvoltat mai pe larg AICI.


Notele mele:


    Pentru mine surprizele placute au fost Isarescu si Basilescu, cele 4 vinuri prezente primind cu cateva puncte mai mult decat in degustari precedente, ceea ce arata ca Tamaioasa pusa la pastrare nu e o idee rea, lucru demonstrat si de Artisan-ul Aureliei Visinescu, castigatorul de azi. Oprisorul l-am vazut mai bine cu alte ocazii, despre Segarcea v-am spus pe larg cu putin timp in urma. Multumim pentru organizare, chiar daca presupusul cod galben de ploi a tinut multa lume in casa.

    Castigatorul oficial, obtinut din media participantilor il voi pune pe Facebook, cum apare stirea - pentru cine a dat deja "like" paginii Berbecutio.

8 comentarii:

  1. Fain eveniment! Sunt de acord că punctele contează foarte mult, dar contează mult şi nota de degustare, pentru că oamenii tind să aibă gusturi personale, ce favorizează un anume stil de vin.

    Mi-ar plăcea mult să pot da note, dar nu mă simt vrednic. Adică mă simt prea neexperimentat şi subiectiv ca să pot da o notă relevantă. Care ar fi paşii de urmat în acest sens? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Parerea mea despre puncte o stii...nu are rost sa o mai repet....e o discutie fara sens dar excelenta la un pahar de vin.
    Un singur exemplu, concludent, pentru mine: 84,5??? :))) Ai nu serios? Ce diferenta avem intre 84, 84.5 si 85?
    In rest ai dreptate suferim la mult capitole legate de vin...cel cu conditiile de pastrare este doar unul.
    Din vinurile de mai sus am gustat 7-8 in diferite ocazii si pentru mine Stirbey este pe primul loc, Dar Segarcea, Budureasca si Aurelia Visinescu nu sunt (foarte) departe....si pot sa iti spun asta si fara sa dau note...:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Dane, daca nu te duci la vot n-ai dreptul sa mai faci politica :P.

    Darius, poti incerca asa..de calibrare, notele date de vinul.ro, George Mitea, Alin Ionita, etc. Pe vinul.ro e definit si intervalul "de placere" respectiv la fiecare punctaj, iar al meu ar fi asta:

    50-70 - vinuri dizgratioase, neplacute, uneori oxidate (rasuflate), posirci. Da-i bani celui de la care le iei gratis, sa nu-ti mai aduca.
    70-75 daca ai dat peste 15 lei pe el, tocmai ti-ai luat teapa; daca ai dat mai putin, intoarce-te la bere!
    75-80 nu e otravitor, insa ia-l doar daca n-ai incotro; si nu da peste 25 de lei - m-am intepat eu deja pentru tine cu celelalte
    80-83 vinuri "discutabile" intre foarte bun si excelent, in functie de gusturi; loc de gasit diamante in noroi
    84-90 vinuri deosebite, majoritatea sunt al dracului de scumpe, dar merita incercate, macar de ziua ta sau de Revelion; dupa fiecare pahar vei mai vrea unul.
    90-100 ai sa le intalnesti o singura data la vreo degustare de pomana, ca oricum n-ai da atatia bani niciodata.
    Cred ca l-am pus intr-un post acum cateva luni, dar nu-l consider definitiv, ci de imbunatatit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba din contra, politica o fac mai mult cei de pe margine..:)La vot se duce multimea..:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante surprize vinurile lui Isarescu ...ce ani?

    RăspundețiȘtergere
  6. Corect Mihai, asta voiam sa zic si eu...au in schimb "ups and downs" pe gama proprie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Probele 7-10 sunt dulci/demidulci si restul seci? Vad ca Stirbey ti-a dat mai mult ca Segarcea de data asta. :) Oricum, chiar de-abia astept sa incerc si eu Segarcea aia!

    RăspundețiȘtergere
  8. De la stanga la dreapta: primele 5 sunt seci, Oprisor e demisec, celelalte (demi)dulci. Presupunand ca toate vinurile au fost tinute in aceleasi conditii, care din cate stiu eu nu sunt cele mai potrivite la niciun comerciant sau distribuitor, cred ca departajarea se face pe baza criteriului care-i mai rezistent la caldura si lumina :). Recomand Tamaioasa olteneasca daca e dintr-o sursa cat mai scurta si apropiata de producator, e altceva fata de ce a fost pana acum pe piata.
    @Mihai: Isarescu 2010 sec si 2008 demidulce.

    RăspundețiȘtergere