24 septembrie 2012

Raport de activitate: Vifrana - Crama Francu

    Crama Francu este un producator relativ nou pe piata romaneasca, ce detine 130 de ha de vie la Adamclisi - nume de origine turca, dar cu numeroase vestigii romane in zona. Se pare ca inaintasilor nostri le-au priit aceste locuri si imi place sa cred ca micro-climatul prietenos cu vita de vie a fost unul dintre motive. Se remarca in special prin strugurii certificati ecologic, care nu sunt chiar o noutate, insa initiativa e de salutat. In portofoliu se afla doua game, dintre care am preferat sa o evaluez pe cea premium, numita sugestiv Patrician. Pe site-ul cramei exista informatii si fotografii sugestive despre modul modern, bine sustinut financiar, in care se realizeaza vinul. Sa vedem cu ce si-a facut debutul acest Patrician pe piata:

1. Cel mai slab mi s-a parut rose-ul, facut din Cabernet, productie 2010: miros de lactate cu zmeura (Danonino cu fructe/chimicale), parca apare si ceva lemn. Gust de sticla/tabla, inflexiunile placute sau normale sunt putine. Pare un vin de buturuga bagat la nunta, cu toate neajunsurile doagelor si procesului de facere. Not good. 75 cu indulgenta, chiar daca spre sfarsit Cabernetul isi lasa amprenta nobila. Cam scump la 32 de lei, pentru calitatea oferita. De ce exista in comert 2010 si nu 2011 cand altii deja au terminat stocurile anului trecut?

2. Asupra Chardonnay-ului 2010 planeaza aceeasi intrebare legata de anul productiei, m-a costat 40 de lei, fiind cel mai scump: tipicitate surprinzatoare, inca de la mirosirea dopului, confirmata in pahar. Fresh, verde, crocant, citrice cu o atingere de fum(é) si fructe galbene - coji de mere si pere, toate de o intensitate medie, fructata si placuta. In sticla plutesc niste resturi de struguri (sper), dar risc si iau o gura: excelent! In afara de postul scurt si sulfuros, vinul e surprinzator de bun. Are corp, are si alcool destul (14%), are aciditate, are vanilie - in exces, s-a pastrat bine. Baza de plecare nu e rea, dar asteptam mult mai mult in viitor. 83 de puncte.

3. Pinot Noir 2010: cel mai pur compot de cirese intalnit in mirosul unui vin pana la momentul de fata. Usoare atingeri vanilate care la prima aparitie nu par a se pupa deloc cu cireasa, mai ales ca apare si-un parfum cu care nu suntem obisnuiti in RO. Sper sa fie de la partea "eco" a strugurilor sau de la terroir si nu de la minunile contemporane ale vinificatiei sau resturi de la chimicalele cu care se igienizeaza vasele. Oricum: light, frumos, usor de baut (13%), atipic dar interesant. Fata de lemnaraia plictisitoare din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, propune o abordare aparte. Cu aceasta ocazie ridic o provocare: e cineva in stare sa faca un Pinot adevarat, in gen Burgundia? Pana acum n-am vazut nimic in directia asta. Lemn-lemn-lemn care sa acopere ce? Defecte de vinificatie si mucii din fasole? Lipsa de experienta a tuturor in "manuirea" acestor struguri? Lipsa clonelor corecte? Nu stiu. Sunt doar un consumator. Patricianul primeste azi 84 de puncte si o recomandare: etichetele seamana prea tare cu Pre(mia-una)tul scarbos. Poate o redesenare repede-acum cat sa nu va stie lumea ar fi un lucru bun. Aveti cu ce sa iesiti pe strada, chiar daca la celelalte vinuri mai e de lucru. N-am inteles ceva: de ce asta e 28 de lei si toate celelalte mai scumpe? Asa vi s-a parut voua? Sau e legat doar de cantitate si nu de calitate...romanian-style? Succes!

4. Cabernet Sauvignon 2009: culoarea fructelor din miros e mai mult rosie decat neagra, intrepatrunsa si de note de carne cruda pe care nu prea le inghit, mai ales cand nu dispar dupa mai bine de o ora de la deschiderea sticlei si turnarea in pahar a primilor 30 ml pentru atingerea circumferintei maxime care poate lua contact cu aerul. Mirosul nu ne-a mintit, pentru ca gustul e light, fara prea mare legatura cu forta bruta a unui Cabernet cat de cat normal. Seamana cu un amestec de Byzantium 2002 copt si un Pinot crud si aromat. Gustul este mediocru, 13% alc, taninuri lipsa, o senzatie de dulce care din pacate e gretoasa, fata de alte vinuri in care e incantatoare - mostly new-world.
Second day: animalele au fugit din miros, lasand locul fructelor foarte putin intense - cirese, prune, dar si foarte placute, fine si subtile. Si gustul a progresat, se simte vanilia, nu mai exista niciun defect aparent. Ramane medium-light, cu taninuri plecate spre lumi mai bune, a ramas doar o urma fina, de granulatie minuscula, prune pe palat, post mediu, aciditate la fel de buna. Negrele din padure nu se lasa descoperite sub nici o forma, e un aspect aparent fara importanta, dar care reduce placerea degustatorului la jumatate, iar tipicitatea spre minim. 80 de puncte si 36 de lei.
    Luandu-le pe toate 4 la un loc, se observa ca raportul pret/calitate este o firimitura sub media scumpei piete romanesti, unde capetele intervalului sunt Assolato cu 30 de unitati si Passarowitz (sau Fragmentarium) cu 529 de unitati, media generala fiind 126. Daca impartim media punctelor patricienilor de mai sus la media preturilor obtinem 113. Dar cu cifre si grafice va plictisesc la sfarsitul anului.

    M-am cam pacalit luand aceste vinuri de la magazinul Procer din Lanariei, pentru ca in cateva zile Carrefour le-a listat la aproape jumatate de pret. Nu stiu daca rezultatele unor analize de laborator pe care le face acest retailer au legatura cu oferta de pret (aparuta prea rapid), dar unele dintre vinuri nu-mi creaza deloc senzatia eco, avand un parfum nenatural. Sper ca in timp se vor imbunatati aspectele care la prima vedere nu sunt importante, dar se reflecta in calitatea vinului, via va mai creste, iar partea eco - certificata de un for austriac - e de preferat altor produse nesupuse absolut niciunui control din partea statului sau a altui arbitru impartial.
Si vad ca nimeni n-are curaj sa ridice piatra, in sens pozitiv. Subsemnatul, BFDWB, producator roman, am trecut toate vinurile prin laboratorul specializat NKJFDTV din Germania, de la care am primit urmatoarele rezultate pe care le fac publice pe site-ul companiei. Sau: subsemnatii, 10 producatori romani, sustinem financiar activitatea laboratorului independent cutare din Rm. Valcea, care are dreptul sa verifice ce vrea el, nu-i trimit eu doar din butoiul "cu medalii". Eu n-as mai bea de la altii. Pana atunci, dati-mi voie sa am indoieli, indiferent de vechimea pe piata sau notorietatea oricui.

10 comentarii:

  1. Nu stiu cum e Patricianul dar tot de la Crama Francu am incercat gama ieftina Bob cu Bob. Era un Pinot Noir. Oricum nu conteaza. A fost suficienta o gura sa ajunga la canal (am fost doi cu aceeasi senzatie). Vin de impartasanie. Daca mai tineti minte de cand erati mici. Noroc ca a fost 10-11 lei prin Cora (desi daca stau sa ma gandesc merita 4-5 lei ca Dealurile Husilor la oferta intr-un supermarket).

    RăspundețiȘtergere
  2. Asadar au scos Pinot Noir-ul respectiv dupa 6 luni de zile...

    Cab Sauv. 2009 mi s-a parut prea evoluat iar lipsa taninurilor oarecum suspecta. O fi zona, o fi terroir-ul... Impresiile mele de acum 5 luni:

    http://printrevinuri.ro/2012/04/symposion-cu-patricieni-la-enoteca-millesime-oradea.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Am un raspuns la intrebarea ta privind Pinot Noir-urile romanesti bune si nebaricate. N-o sa-ti placa. E Nachbil. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @sunmirror: Am uitat sa mentionez ca n-as vrea sa fie si la preturi de Burgundia :))
    @ BogdanC: bine ca n-am intrat in Bob cu Bob, ca asa voiam prima oara.
    @Bogdan Bocse: am citit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai de mine ! Am luat roze-ul Francu. Pana acum n-am dat note, dar sa mor de trece de 65 de puncte. Am aruncat 2/3 din sticla.
    RaSto

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi. Dintre cele sub 80 nu ma mai obosesc sa fac o ierarhie ca la carte.

      Ștergere
  6. cumva nu v-au platit baietii ca sa scrieti frumos despre ei????
    cel putin Cabernet Sauvignon din 2009 este senzational,nu stiu unde draq a-ti facut voi ''scoala'' vinului,dar am auzit, si baut...si va pot spune ca este senzational...asa ca vedeti-va de Husi, Oprisor si alte tampenii daca nu stiti sa apreciati ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am urmarit majoritatea postarilor despre vinuri provenite din zone cu traditie viti-vinicola....pot sa afirm cu o deosebita stapanire de sine si vaste cunostiinte in domeniu, ca dvs. nu posedati nici cele mai elementare informatii despre vinuri, dar folositi deseori cuvinte precum " corp" , "granulatie" ,etc.
    Rusine!

    RăspundețiȘtergere
  8. "Cele mai elementare?"
    "Granulatie"?
    :))

    RăspundețiȘtergere