9 februarie 2014

Super toscane vs. super-Dealu Mare

    Intr-o prima seara de iarna veritabila ne-am unit cativa iubitori de vin sa incercam cateva italiene de top oferite in Romania de ImexWines. Pentru o cantarire mai fina am adus fiecare cate un cupaj rosu romanesc si le-am lasat pe toate sa se odihneasca in atmosfera cu adevarat romantica de la 1000 de Chipuri, timp in care ne-am indeletnicit cu niste bule Dal Din de la gheata. Rosiile nu pareau gata nici dupa inca o Cava Mas Codina Brut Nature, asa ca am revazut si minunatul Sauvignon Liliac 2012, toata suflarea fiind de acord ca e ceva deosebit.
    

    Corbaia 2006 inglobeaza 70% Sangiovese si 30% Cabernet, are 14% alc, si vine din zona Berardenga, in mijlocul  Chianti Classico, (Castello di Bossi), unde un ha de vie costa 200.000 EUR. Aici se face si cel mai bun Merlot al Italiei, in opinia asociatiei somelierilor. Nas de fruct plin, carnos, cireasa, gem, dupa un atac de visina, iasomie uscata, carne cruda. Trei seturi diferite integrate foarte elegant. In gura e peste nas, are structura, tanin de vis. Se apropie de fereastra de consum, dar inca nu e acolo. Argint la Decanter in 2011, 90pct pe CellarTracker.
    Monna Claudia (2007) este chiar prima doamna a domeniului de doar 9 hectare, din care 2 de Cabernet Sauvignon. Este cupaj 50-50 cu Sangiovese, proprietarii neconsiderandu-l super-toscan, insa specialistii au vazut pedigree-ul si ingredientele. Mai fac doar Chianti Classico si Riserva. Editie de 5000 de sticle, 14,5% alcool, IGT, aproape de vin artizanal. Nas: rodii, frunze uscate, pamant, cu o subnota tropicala care il deosebeste. Generalissimo rosso. Gust: atac ruginit, specific soiului Sangiovese, carne macra, aciditate buna, tanin usor agatator, post mediu-scurt, final amarui.



    Rubeo de la Rio Maggio este un Rosso Piceno, din Montepulciano si Sangiovese, 70-30, cu o o nota rustica, de ferma, statut, de interior, cabana, in plan secundar licarind niste mure. Gust mai sus, cu un plus de complexitate aromatica, cu acea nota rustica urcata pe palat. Foarte interesant.
    A aparut si un Rosso di Montefalco de la Lungarotti, din Sangiovese si Sagrantino, care a fost mai bun la inceput decat la sfarsit.
    Notele din catalog:

    Adversarii romani au fost primul si ultimul Cab de clasa de la SERVE - Cuvee Alexandru 2007, legendarul Lacerta Cuvee IX 2009 si Domeniile Dealu Mare Urlati Incantation 2009, un alt foarte reusit cupaj rosu romanesc. 
    O seara nu foarte lunga, insa extrem de placuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu