11 mai 2014

Cramele Recas Sole 2013

    Dupa anul 2010, al marelui Solo Quinta castigator la Vinalies de Paris, s-au schimbat cateva lucruri in reteta vinurilor albe (si roz) premium de la Recas. Drojdiile folosite lasa niste urme parfumate, de lume noua, care se disipa daca vinul e vanturat intr-o carafa sau decantor. Ma bucur sa vad ca in Chardonnay-ul Sole 2013 aceste fructe tropicale nu mai sunt atat de intense, lasand soiul sa se exprime. S-au facut 25.000 de sticle din viile de pe Dealul Tiganului, toate cu 13% alcool si culoare verzui-galbuie lucioasa. Reusind sa trec de stratul new-world am descoperit aroma fina, florala a Chardonnay-ului, sub care mai exista in plan tertiar un fruct verde. Gustul etaleaza o crestere majora fata de nas, fiind la o calitate premium. Are structura, are onctuozitate, are profunzime, aciditate perfecta pentru acum. Savoarea urca la cote inalte in jur de 11-13 grade, nu mai jos, intocmai cum se cade la un Chardonnay. In gura aromele trec de la citrice galbene-portocalii la stone-fruits. 85 de puncte. Foarte expresiv a doua zi, cu o aroma evidenta de piersica. 

    O Feteasca Regala opusul celor neaose, aspre, intense si cersetoare de spritz: are finete, aromatic trece in emisfera sudica nu inainte de a face o oprire la Tropice, e curgatoare. Silentioasa a fost primul termen care mi-a venit in cap dupa prima gura, s-ar potrivi ca o manusa unor momente de introspectie, la fel de bine cum s-ar potrivi unora romantice. Tehnic-structural e cu vreun punct sub 2012, insa s-a dezvoltat in partea aromatica. Nu intru in detalii ca in toata casa miroase a cozonaci de 2 zile :). 84pct.

    Sauvignon Blanc Sole 2013 zici ca e de trei generatii in Noua Zeelanda, pentru ca pe langa tropicale, vin de-a valma ardei grasi, flori de vita, foarte fidel translatate in gust, unde mai vine si-un pepene galben calare pe o banana. Mi-ar fi placut un corp mai gras, asa ca mine, pe care sa se lafaie cosul de fructe. 84 de puncte.



    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu